Impotența (disfuncție erectilă) – ce este, cauze, tratament

 1. Ce este?
 2. Tipuri
 3. Cauze
 4. Simptome
 5. Diagnostic
 6. Complicații
 7. Tratament
 8. Prevenție

CE ESTE?

Impotența sau impotență sexualădisfuncție erectilă (DE) reprezintă imposibilitatea realizării actului sexual complet și satisfăcător de către un bărbat cu un alt partener (femeie sau alt bărbat) sau prin masturbare datorită imposibilității obținerii unei erecții peniene (anerecție) sau menținerii unei erecții peniene suficiente (hipoerecție sau erecție instabilă).

TIPURI

Impotența sexuală poate fi de origine organică sau psihogenă.

 • Impotența organică (diabet, afecțiuni neurologice, toxicomanie, alcoolism, boala Peyronie, medicamente, în special psihotrope, viciu de conformație anatomic sau funcțional al organelor genitale, intervenții chirurgicale urologice sau pe penis etc.), trebuie exclusă în primul rând, mai ales prin pletismografia peniană în timpul somnului.
 • Impotența psihogenă poate fi primară sau secundară. Impotența psihogenă primară este interpretată ca o frică de vagin ca urmare a fantasmelor distructive, anxietății de castrare, dorinței incestuoase. Impotența psihogenă secundară, care survine după o perioadă de activitate sexuală satisfăcătoare, este de multe ori favorizată de factori evenimențiali sau relaționali (de exemplu, stări depresive de orice natură). Eșecul actului sexual poate genera, în sine, o decondiționare negativă întreținută de o anticipare anxioasă a repetării lui.

CAUZELE IMPOTENȚEI SEXUALE

Problemele de erecție pot avea cauze fizice sau cauze psihologice.

 • Cauzele fizice ale problemelor de erecție sunt legate de vasele de sânge, nervi, hormoni și includ afecțiuni pe termen lung (cronice) sau scurt (acute):

– complicații ale prostatei sau intervenții chirurgicale care interferă cu impulsul nervos sau cu fluxul de sânge din penis
– vârsta, la pacienții de 50 ani sau mai în vârstă
– probleme vasculare care pot împiedică circulația sângelui sau să rămână suficient timp pentru a menține erecția.
– probleme neurologice care blochează semnalele de excitație să ajungă de la creier și măduva spinării până la penis; tulburări nervoase (boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroză multiplă sau accident vascular cerebral); afecțiunile nervilor din diabet, complicații chirurgicale, leziuni ale măduvei spinării
– probleme ale structurii penisului sau ale țesuturilor înconjurătoare
– factori hormonali (nivele scăzute de testosteron)
– efectele secundare ale medicamentelor (pentru hipertensiune arterială sau depresie)
– tutunul, alcoolul, drogurile
– activitățile fizice care restricționează fluxul de sânge în penis (mersul cu regularitate pe bicicletă pe distanțe mari).

 • Cauzele psihologice ale problemelor de erecție includ:

– depresia, anxietatea, stresul, probleme cu relațiile actuale sau trecute.
– problemele de cuplu

SIMPTOME IMPOTENȚĂ

Principalul simptom al impotenței este inabilitatea de a avea o erecție. De cele mai multe ori, această dificultate este temporară și apare în episoade. Ea se poate manifesta în trei moduri:

 • Erecții care sunt prea slabe pentru a susține actul sexual;
 • Erecții care sunt de o durată prea mică pentru finalizarea actului sexual;
 • Lipsa totală a erecțiilor în ciuda stimulării sexuale.

Atunci când imposibilitatea de a avea/susține o erecție apare în episoade frecvente, de-a lungul unei perioade lungi de timp, poate genera efecte negative semnificative asupra calității vieții sexuale și a vieții de cuplu. Problemele psihologice își vor face și ele apariția în momentul în care bărbatul simte că nu-și mai poate satisface partenera din punct de vedere sexual, intervenind depresia, lipsa încrederii în sine și chiar izolarea socială. Toate aceste lucruri, combinate, nu vor face decât ca impotența să devină și mai agresivă.

DIAGNOSTIC IMPOTENȚĂ

Cu toate că este un subiect delicat, bărbatul trebuie să meargă la un consult de specialitate pentru a afla cauzele impotenței sale, precum și modul în care poate trata disfuncția erectilă.

Medicul poate folosi următoarele analize și teste pentru stabilirea diagnosticului corect:

 • Examinare fizică a penisului și testiculelor
 • Analize de sânge pentru a căuta posibile afecțiuni care pot cauza disfuncție erectilă (afecțiuni cardiace, diabet, nivel scăzut de testosteron)
 • Analiza urinei (caută în general semne ale diabetului)
 • Ecografia
 • Examenul psihologic

COMPLICAȚII IMPOTENȚĂ

Disfuncția erectilă poate avea următoarele complicații:

 • Viața sexuală nesatisfăcătoare
 • Stres sau anxietate
 • Probleme în relația de cuplu
 • Stima de sine scăzută
 • Imposibilitatea de a avea un copil

TRATAMENT PENTRU IMPOTENȚĂ (DISFUNCȚIE ERECTILĂ)

Terapiile complementare sau alternative includ suplimente naturale, acupunctură, intervenție sexuală specifică și altele. Dintre acestea, suplimentele alimentare naturale au fost cel mai intens studiate, unele dintre ele ducând la rezultate promițătoare în ceea ce privește disfuncția erectilă.

Unele pastile pentru potență certificate conțin o combinație de plante – mai ales tribulus terrestris – dar și alți compuși activi naturali, precum L-arginina, L-lysina, L-citrullina și alții. Studiile recente arată că astfel de combinații de plante și enzime naturale duc la îmbunătățiri semnificative ale funcțiilor sexuale și nu prezintă efecte secundare.

Suplimentul alimentar pentru potență Power V8 , vă ajută în cazul impotenței mici sau medii, activând funcțiile rinichilor și în acest fel crescând volumul de spermă, la fel de bine ajutându-vă și în cazul problemelor legate de starea psihologică de ”încordare”.

CUM PREVENIM IMPOTENȚA?

 • Pacientul bolnav de diabet, afecțiuni cardiace sau alte boli cronice trebuie să urmeze tratament pentru aceste afecțiuni
 • Individul ar trebui sa renunțe la fumat, să limiteze cantitatea de alcool consumată, dar și să renunțe la consumul de droguri
 • Bărbatul ar trebui să practice sport în mod regulat
 • Anxietatea, depresia și alte tulburări psihice trebuie tratate

Download Our App

app-store-badge
play-store-badge
Order Online Now

Browse Our Menu

Our Most Popular Dishes